Dagvattenträdgård

En av mina kunder hade problem med barrträdrötter som blockerade rören som tar vatten från taket till stadens dagvattensystem.  De hade översvämning från rören när det regnade och de oroade sig att det skulle översvämma  deras källare.  Flera företag kom att tittade på underjords rören men ingen ville försöka att ta bort rötterna.

Jag såg exempel på dagsvattensträdgårder i permakulturböcker och i Storbritannien (1).  Jag föreslog detta som en lösning på problemet om lokala förhållanden tillät det.

Water drainage test

Vatten absorbtionstest

För att ha en dagsvattensträdgård måste jorden först kunna absorbera vatten snabbt nog.  Lerjord är inte så bra att absorbera vatten men den lätta leran och sand jord i Malmö gjorde mig säker att det skulle fungera. När jag testade att absorbera jorden, försvann  finnasvattnet snabbt som förväntat.  Det fanns också plats för trädgården att fem meter från huset och källaren, som rekommenderat.

En dagsvattensträdgård är som en läckande damm. Det håller vatten för en kort tid som ger det tid att sjunka in i marken efter regnet. Senare, bygdes ett översvämningsskydd av ett perforerat rör i ett sicksack mönster nerför en slänt för att hantera tillfälliga skyfall som åskväder, som är för mycket för trädgården .

plan

Plan

Ett rör bär vattnet två meter från huset till en sänka (ett öppet dike). Det hjälper till att vattna en mycket torr del av trädgården som ligger i regnskugga från en garage mur. Det flyter långsamt till regnträdgården.

Botten av regnträdgården kommer att absorbera det mesta vattnet.  Mycket organiskt material är grävt ner i botten  för att hjälpa med dränering.  Det är idealisk för fuktälskande växter som funkia, italiensk munkhätta och rodgersia. Sten används för att täcka sänka och trädgård och därför används stenparti växter och suckulenter på toppen när det ska bli torrast under sommaren. Olika perenner som älskar fukt men väldränerad jord kan användas mellan dessa nivåer som solhatt, gräs och blåklockor.

Site of water garden

Blivande vattenträdgård

Trädgården var enkel att bygga och plantera. Först såg den mycket bar ut och ful men efter två år, hade växterna börjat att fylla ut och mjuka upp kanterna på sänka och trädgården, som en lättnad för kunden.

Initial planting

Efter plantering

 

After 2 years

Två år senare

Swale

Sänka

  1. Transforming water management in Llanelli, UK:   https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjezKjyh-bqAhVxoosKHWgkC_YQFjANegQIAhAB&url=https%3A%2F%2Fwww.icevirtuallibrary.com%2Fdoi%2Fpdf%2F10.1680%2Fjcien.15.00027&usg=AOvVaw2eQo-hdfvcSYZOrFDuAlDU